HTML

via viridis zöld út

A "Via Viridis" Zöld Út Egyesület blogja:

Friss topikok

Óriási öröm, hogy az egy hónapja alakult Szeged Bike Maffia túl van az első akcióján!

A szegedi csapat nemrég (2016 májusában) kezdte el működését a budapesti, a pécsi, valamint a debreceni szervezetek után. Csapatunk jelenleg körülbelül 20 főt tud magáénak, mely rohamosan növekszik, változó korosztály jellemzi. A fiatalok sokszínűségét és morálját nem is lehetne jobban jellemezni csak egy szóval: összetartás. A korok közötti széles skálán teljes az összhang és a közös cél csak még inkább összetartja a szervezetet. A kerékpár népszerűsítése mellett céljaink közé tartozik még az emberek, kiemelten a fiatalok szociális érzékenyítése valamint a saját közösségi tereinknek fejlesztése. Tevékenységi körünk nem csupán a hajléktalanok és rászorulók segítése, hanem egyfajta terjeszkedés és fejlődés, ami megmutatja az embereknek, hogy másképp is lehet ezeket a problémákat kezelni, mint például: éhezés, nélkülözés, mindennapos problémák segítése. Egyfajta közvetítők vagyunk, akik meg szeretnék mutatni az embereknek, hogyan legyenek közvetlenebbek, segítőkészebbek, valamint, hogy az emberek ne zárkózzanak el mások elől.
Elképzeléseink közé tartozik, hogy tudatosítsuk az emberekben a kerékpár fontosságát, hogy megmutassuk azt, hogy a gyors és rugalmas közlekedés elképzelhetetlen lenne nélküle. Mivel városaink fejlődése elképesztően gyors, ebben a rohanó világban ez nem csak egy eszköz, hanem kikapcsolódást is jelent sokunknak. Ezt felülmúlva a kerékpáros közeg összefogásával szeretnénk erősíteni városunk kultúráját, környezettudatos gondolkodását.
Szervezetünk és hitvallásunk /csapatunk/ népszerűsítéseshez a szokásos média csatornákon történő, felismerhető és azonosítható arculatot szeretnénk kialakítani. Minden erre alkalmas lehetőséget megragadni, arra, hogy az emberek ne csak a problémákra koncentráljanak, hanem azoknak a megoldására is.
Szegeden 2016. június 25 és 26 között megszervezzük az „Első kiszállítás” névre keresztelt eseményünket. A program célja, hogy rendhagyó módon mutassuk be szervezetünk működését, egy olyan rendezvény keretein belül, mely minden ember és korosztály számára lehetővé teszi a kikapcsolódást és az önzetlen segítségnyújtást. Szeretnénk, ha kis csoportunk híre minél több emberhez eljutna, valamint ha, sikerülne felkelteni a társadalom érdeklődését. Majd első eseményünk után folyamatosan és fokozatosan törekszünk arra, hogy csapatunkat bővítsük, eredményeink jobbak legyenek.

Szólj hozzá!

Bicikliszerelés, kiállítások vagy minőségi élelmiszer? Budapesten egyre több olyan hely van, amit független közösségek hoztak létre és tartanak fent. Nyitott bicikliműhelytől a kortárs színházon át a közösségi kertig sok szálon kapcsolódnak a mindennapokhoz ezek a helyek, de ma még kevesen ismerik ezeket. Egyre több példa van arra környezetünkben, hogy egy szolgáltatást kisebb-nagyobb független közösségek szerveznek meg, érdekes színfoltokkal gazdagítva a várost.

Kerékpáros túránk ezek közül látogat el néhány helyre, amelyeket a házigazdák a résztvevők bevonásával mutatnak be.

A túra 2016.05.21-én 14:00-tól indul, találkozási pont Budapest Kálvin tér, a túra részvétel díja 3000 Ft, amely a helyszínen fizetendő.

A részvétel feltétele a következő linken való regisztráció: http://goo.gl/forms/mFdJxNrqdn

Ízelítőül az egyik állomáson készült videónk:

Szólj hozzá!

Mihez kezdjünk, egy szabadnappal, most, hogy végre itt a tavasz, és nem kell bent savanyodnunk a tévé előtt? Bringázzunk vagy sétáljunk, lépjünk le a városból, vagy csak menjünk ki a Duna-partra, játszunk a barátainkkal, vagy inkább ismerkedjünk új emberekkel, alkossunk valamit a saját örömünkre, vagy csináljunk inkább valami hasznosat másoknak, keressünk egy jó kajáldát vagy igyunk inkább kézműves sört? A bőség zavarában nehéz dönteni, de lehet, hogy nem is kell. A Zöld Utak túráin ugyanis egy napon belül a legeltérőbb mókákra nyílhat lehetőségünk.

Számos más civil kezdeményezés mellett a Zöld Utak is izgalmas kirándulásokat ajánl azoknak, akik akár saját közvetlen környezetükben is szívesen turistáskodnának. A zöld életmód népszerűsítése mellett a kezdeményezés célja, hogy saját lakókörnyezetünk eldugott kincseit, aktív közösségeit is megismerhessük. Kerékpáros és gyalogos, budapesti és vidéki, eltérő profilú túrákat egyaránt kínálnak az érdeklődők számára. Így a középiskolásoktól a nyugdíjasakig egyaránt akadnak résztvevők a kirándulásokon. „Az információk terjesztésénél sokkal hatékonyabb, ha valaki saját élményen keresztül kerül közelebb a zöld életmódhoz” – véli Priksz Gábor, a kezdeményezés vezetője.

A túrák kialakítása során fontos szempont volt, hogy kevéssé ismert helyekre lehessen ellátogatni – például az óbudai gázgyár épületét kívülről sokan megcsodáltuk már, a belépés azonban magánemberként elég nehézkes, illetve a Duna-part számos pontja is rengeteg meglepetést tartogat. A környezeti kincsek mellett az épített környezet megismerése, bemutatása is fontos hangsúlyt kap, csak úgy, mint az eltérő közösségi terek meglátogatása. Ez azért is fontos, mert az utcáról beesve kevesen lépnek kapcsolatba ezekkel a helyszínekkel és közösségekkel, ugyanakkor egy csoportos látogatás alkalmat teremthet a gyümölcsöző ismerkedésnek. A Ciklonómia közösségi kerékpárszervizben a kétkerekű járgányok alternatív javításának egy izgalmas helyszínét, a Szatyorban helyi termékeket ismerhetnek meg a résztvevők, míg máshol a sörfőzéssel, közösségi kertészkedéssel vagy kézművességgel barátkozhatnak. Legutóbb két ételosztó kezdeményezéssel, a Budapest Bike Maffiával és a Food Not Bombs-szal ismerkedhettek meg a túrázók, és segíthettek be az ételek készítésbe. A kirándulások során legtöbbször közös falatozásra is sort kerítenek, amelyeket lehetőség szerint olyan vendéglátóknál ejtenek meg, amelyek Zöld Pont minősítést kaptak. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint főleg helyi termékekből főznek, és elkerülik a túlzott hulladéktermelést működésükben. Ezeket a helyeket a honlapjukon is feltüntetik, így akár saját magunk is ellátogathatunk, ha egy környezetileg felelős ebédre vagy vacsorára szottyanna kedvünk.

A kirándulások sikerességét mutatja, ha a résztvevők egy elsajátított környezetbarát módszert később saját életükben is alkalmazni kezdenek, ha egy megismert közösségi tér aktív tagjává válnak, ha visszatérnek egy másik túrára, vagy egy korábbi kiránduláson megismert helyekre akár már egyedül is visszatérnek. Az is fontos, hogy bár minden kirándulás tematikus, eltérő témákat is érint, így a kerékpártúrán is kaphatunk betekintést a konyhakertek művelésébe, vagy egy városi túra során is alkalmunk lehet kézműveskedni, így minden résztvevő számára új távlatokat, lehetőségeket nyitnak az egyes kirándulások. Persze, mindenkinek más a személyes kedvence. Priksz Gábor legjobban a Duna menti túrákat kedveli; ha jobb idő lesz, már evező kirándulásokat is szerveznek a bringásak mellé. Túravezetők számára havonta szerveznek képzéseket, amelyek során bármely érdeklődő elsajátíthatja a túravezetéshez szükséges alapvető ismereteket, interaktív és kommunikációs eszközöket. Saját túraötlettel jelentkezőket is szívesen várnak, mivel a program állandóan frissül, havonta vannak újabb teszt kirándulások. Az érdeklődők az aktuális túrákról itt találnak bővebb infót >>>

Szólj hozzá!

A túra, amelyen részt vettünk, kifejezetten olyan helyeket szemelt ki úti célul, ahol egy átlagos városlakó nem nagyon fordul meg. Nem tudom, hányan voltak már csináld magad közösségi bicikliszerelő műhelyben. Nyilván nagyra értékeljük, ha egy hozzáértő ember megszereli a kétkerekűnket, ha épp szükség van rá, de itt arról van szó, hogy bárki belekóstolhat a defektjavítástól a kerék-centrírozásig abba, hogy milyen az, amikor mi magunk vagyunk képesek megoldani egy problémát. Nem mellesleg másokkal együtt, közösséget alkotva, és ez a lényeg. A pincében levő műhely hűvöse után a forró aszfalton kerekezünk egy másik speciális célpont felé, ahol ismét némi menedéket kaphatunk a hőség elől: ez a GrundKert zöld oázisa, Budapest számos közösségi kertje közül az egyik. A kopott józsefvárosi utcák között megbújó kert titkait egy beszédes tag mutatja be. Történetük elég kalandos, mivel a kertnek átengedett telekről eddig mindig kiderült 1-2 éven belül, hogy mégiscsak egy építkezés útjában áll, így a tagoknak hozzá kellett szokniuk ahhoz, hogy kertjük bizonyos időközönként elköltözik. Ennek ellenére nagy lelkesedéssel csaptak bele a kertészkedésbe új helyükön is, de a barkácsolástól sem ijednek meg: a kertben készült már komposzt WC és napaszaló is, mindkettőnek nagy hasznát veszik.

 2016-03-03_23_57_05-6.jpgHarmadik állomásunk egy olyan hely volt, ami bolt és közösségi hely egyszerre. A Szatyorbolt célja, hogy az oda betérőket olyan ennivalóval lássa el, ami közeli termelőktől származik, megbízható forrásból, lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból. De az árusításon kívül mindenféle foglalkozások is vannak itt a lekvárbefőzéstől az ökopszichológáig. Mindezek mára egy igazi közösséget gyűjtöttek a bolt köré, melynek tagjai például minden májusban együtt ünneplik a Szatyor születésnapját.

Hallgattuk volna a házigazdák meséit, a madarak énekét a kertben, de ezúttal ennyi fért ebbe a városi kalandtúrába. Kíváncsian várjuk a szervező csapat következő ajánlatát a város értékeinek felfedezésére.

Szólj hozzá!

A Budapest Zöldutak csapata céljául tűzte ki, hogy a város legizgalmasabb önszerveződő közösségi kezdeményezéseit mutatja be az érdeklődőknek. Interaktív biciklitúrák során több helyre is ellátogatnak az arra vállalkozókkal, ahol az érdeklődők személyesen ismerkedhetnek meg közösségi kertek, termelői boltok vagy éppen egy nyitott bicikliműhely közösségének tagjaival.

Szólj hozzá!

Lezajlott idei első túránk a Budapest Zöldutak projektünk keretében. Budapest egyik nagy múltú - és jelenű - épületegyüttesének (azaz a Gázgyár) megismerése után hirtelen ugrással a vadonba, azaz a Népszigetre tekertünk.

Szólj hozzá!

Meghívó

Zöldutak, avagy hogyan ismertessük meg a világgal a helyi közösségeket?

műhely a Zöld Nyári Egyetemen a Budapest Zöldutak kezdeményezésével

Időpont: 2015. július 4., 10.30

Helyszín: 1025 Budapest, Turista út 35.

Gyere, és találd ki velünk a Budapest Zöldutat! Vegyél részt egy olyan fenntartható turisztikai program kitalálásában, ami a helyi civileket hozza össze a helyiekkel és a turistákkal. Gondolkodj velünk azon, hogy hova vinnéd el egy külföldi barátodat, mit mutatnál meg neki?

Program

  • Mi az a greenway mozgalom? Budai Krisztina, Zöldút Módszertani Egyesület, 5 perc
  • Milyen kezdeményezések vannak Magyarországon? Budai Krisztina, Nógrádi Zöldutak, 10 perc
  • Megoldandó problémák a hazai zöldutak kapcsán. Eperjesi Tamás, a Galga-Zagyva Zöldút alelnöke, 30 perc
  • A Budapest Zöldút céljainak ismertetése. Priksz Gábor, Erdős Zoltán, Temesvári Szilvia, 5 perc
  • A Budapest Zöldút kitalálása. Közösen, Eperjesi Tamás facilitálásával, 60 perc

 

A műhely a Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg.

további infó: info@budapestzoldutak.hu

 

                                         

Szólj hozzá!

hid.jpg“A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre. Fajtájuk szerint lehetnek zöldfolyosók, történelmi és kereskedelmi útvonalak, folyók vagy vasutak mentén haladó ösvények, vízi utak. A zöldutakat helyi közösségek működtetik a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható társadalom kialakítása és az egészséges életmód elterjesztése érdekében. A zöldutak ideális környezetet biztosítanak a közösségi kezdeményezések, továbbá a természetvédelemmel, kulturális örökségvédelemmel, fenntartható turizmussal és motormentes közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések számára. A zöldutakat azzal a szándékkal hozzák létre, hogy a térségben élők és az oda látogatók igényeit egyaránt kielégítse és élénkítse a helyi gazdaságot.”

(részlet a Közép- és Kelet-európai Zöldutak deklarációjából)

 

A Budapest Zöldutak a fenti zöldút-definíciót igyekszik adaptálni Budapest nagyvárosi környezetére: hiszen itt ugyanúgy vannak értékek és közösségek, de a városi dzsungelben nehezebb megtalálni ezeket. Kezdeményezésünkkel szeretnénk Budapestet élhetőbbé tenni a motorizált turizmus visszaszorításával, illetve Budapestet energiával ellátó közösségek bemutatásával.

Címkék: Budapesti Zöldutak

Szólj hozzá!

10492067_259970470870912_7984727813063956812_n.jpgA most induló projektünk alapvető célja létrehozni és fejleszteni a “Budapesti Zöldutakat”, mely egy fenntartható turisztikai és közösségépítő program. A projektünkben a már csíráiban meglévő Budapesti Zöldutakat kívánjuk részleteiben kidolgozni, népszerűsíteni és a hazai és nemzetközi partnerek segítségével adaptálható mintáváá tenni.

Budapesten egyre több turista fordul meg, egyre nagyobb a motorizált turizmus okozta probléma jelenik meg (buszok károsanyagkibocsátása, szabálytalan parkolása, stb.). Ezzel párhuzamosan rengeteg olyan zöld, fenntartható kezdeményezéssel foglalkozó civil szervezet van, ami nem tudja megmutatni magát sem a helyieknek, itt élőknek, sem a külföldieknek, miközben óriási a közösségformáló és értékteremtő hatásuk, erejük. Programunk ezt a potenciált használná, segítené a szervezeteket és a helyi kezdeményezéseket gy, hogy őket egy új oldalukról mutatja be. Ezzel növelnénk a szervezetek önbizalmát és erősítenénk a helyi identitásukat, hálózatosodás közben összeismertetnénk a különböző területeken, szektorokban dolgozó szervezeteket, helyi vállalkozásokat.

A projektünk közvetlen célcsoportja a zöldutak működtetésében részt vevő civil szervezetek és gazdasági vállalkozások, és a szervezetünk tagjai, míg a tág célcsoport Budapest lakossága és az idelátogató turisták.

A projektünk természetesen épít a hazai Zöldutak kezdeményezésekre.

Részletek a facebook oldalunkon.

A projektet a Norvég Civil Alap támogatja.

NCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!