HTML

Via viridis - Zöld utakon!

A "Via Viridis" Zöld Út Egyesület céljai, programjai, projektjei és partnerei

Friss topikok

Támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap

 

 

hegyalja2004206Az ember időnként érezheti úgy, hogy érdemes lenne valami hasznosat tenni az életben. Talán, mert halálra unja a tévézést, talán, mert nem motiválja a munkája, talán hogy az unokáinak el tudja majd mondani, hogy nem csak kukorica konzerveket válogatott egész életében. Nem mindig kell komoly elhatározás, néha észre sem veszi az ember és máris önkéntes.   Hiszen gyakran előfordul, hogy idegesítenek bizonyos dolgok és fogjuk magunkat és megcsináljuk.Néha persze összetettebb dolgok is lázba hozhatnak bennünket, és máris benne vagyunk nyakig az önkéntes munkában: senki sem szervez Belga koncertet a városban, na nosza rajta máris tehetünk valamit.Hasonlóan nagyon sok önkéntességen alapuló civil szervezet jött már létre. Lokátor állomást építenek a védett területre? Na, majd mi teszünk róla, hogy egy életre elmenjen tőle a kedvük. A fenti nemes célok mellett, fontos indoka lehet az önkéntességnek, hogy egy jó közösségnek lehet az ember tagja. A párt kereső fiataloktól az estéket egyedül töltő középkorúakig hirtelen mindenki új emberek és új kapcsolatok között találhatja magát. És mivel az egész önkéntesen zajlik (mint a nevében is benne van) maga választja az ember a társaságát, szemben például a munkahelyével. Ha nem tetszik a stílus, a hangulat vagy a téma, könnyedén léphet tovább.

Persze az önkéntesmunka sok-sok ember számára közvetlen előnyöket tartogat. Sok mindent meg tud tanulni az ember, például szemetet szedni…De pályázatot írni, vagy önkéntesként Angliában dolgozva angolul is.

Egy-egy komolyabb civil szervezetben elvégzett önkéntesmunka jól nézhet ki az önéletrajzban. Egyre több munkahelyen értékelik a társadalmi aktivitást, sőt több éves önkéntesmunkát felmutatva egy pályakezdőről még azt is elhiszik, hogy már van tapasztalata a munkavégzésben.

Persze a civilszervezetek is elképzelhetőek mint rendes fizetett munkahelyek. Ezáltal önkéntesként dolgozva meg tudjuk esetleg saját státuszinkat is alapozni. Azaz addig dolgozunk ingyen, hogy a végén még fizetést is kaphatunk (inkább szerezhetünk magunknak). De vigyázat, amin ez megtörténik, már nem vagyunk tovább önkéntesek, hirtelen az egész munkahellyé változik!

Címkék: önkéntesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://via-viridis.blog.hu/api/trackback/id/tr615677077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása