HTML

Via viridis - Zöld utakon!

A "Via Viridis" Zöld Út Egyesület céljai, programjai, projektjei és partnerei

Friss topikok

Támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap

 

 

Ez a kezdeményezés elsősorban azoknak a gyermekeknek szól, akik nehezen illeszkednek be az oktatási rendszerbe, és hátrányos helyzetből érkeznek. A célunk az, hogy ne csak tanulmányaikban segítsünk nekik, hanem szociális készségeiket is fejlesszük, hogy ezáltal hosszú távon is sikeresebben tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

2024-től a Via-Viridis Egyesület vette át a Pilisvörösvári Fecskefészek Tanoda működtetését.  A Pilisvörösvári Református Egyházközség 2014 júniusában indította el Tanoda programját, melynek forrása a svájci segélyalap (HEKS) és a Magyar Református Egyház által kiírt pályázat volt. 2023 decemberében a teljes szakmai stáb azt a döntést hozta, hogy civil szervezeti fenntartásba szeretnének átmenni az egyházi fenntartás helyett. A tanoda továbbra is szorosan együttműködik a helyi gyülekezettel, a tanodai tevékenységhez a helységet is a gyülekezet biztosítja. A tanoda munkatársai jelenleg önkéntes munkában látják el feladatukat, a gyermekek számára az uzsonnát és az egyéb szükséges eszközöket (ceruzák, füzetek, stb.) közösségi főzéseken befolyt adományokból finanszírozzuk.

Programunk kezdetben heti két délutánt biztosított tanodai jellegű foglalkozásokra, melyeket egy gyülekezeti ingatlanban szerveztünk meg, tíz tanuló részére. Két pedagógus és egy szociális munkás irányította a programot, melyet önkéntesek is segítettek. Az évek során azonban bővültünk, és ma már heti öt alkalommal nyitva vagyunk, ahol 30 hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermek és fiatal fejlesztése zajlik.

Tanodánk folyamatosan növekszik és fejlődik. Kezdetben alsó tagozatos diákokkal kezdtünk, és ma már több végzett középiskolásunk is van, akik sikeresen vették az érettségi vizsgát és szakmát szereztek.

Legfontosabb feladatunknak a kulcskompetenciák, különösen a szövegértés és matematika fejlesztését tartjuk, de hangsúlyt fektetünk a szociális készségek fejlesztésére is. Programjainkat változatos módon valósítjuk meg, hogy minél hatékonyabban tudjuk támogatni a gyermekek fejlődését.

 

részletek:

http://via-viridis.hu/

https://www.facebook.com/tanodapilisvorosvar

 

 A COVID-19 járvány idején különösen fontossá vált a digitális fejlesztés, mivel kiderült, hogy sok hátrányos helyzetű családnak alacsony a digitális tudása.

Pilisvörösvár, ahol programunk zajlik, gazdaságilag kedvező mutatókkal rendelkezik, de mélyszegénységben élő családok is vannak. Bár a településen nincsen szegregáció, mégis két jól behatárolható területen sok roma család él nehéz körülmények között.

 A tanoda egy biztonságos helyet nyújt a gyermekeknek, ahol szeretetteljes légkör veszi körül őket. Szociális munkásunk egyéni esetkezeléseket végez, és támogatja a családokat is a mindennapok kihívásaiban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://via-viridis.blog.hu/api/trackback/id/tr5918370821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása