HTML

Via viridis - Zöld utakon!

A "Via Viridis" Zöld Út Egyesület céljai, programjai, projektjei és partnerei

Friss topikok

Támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap

 

 

Mihez kezdjünk, egy szabadnappal, most, hogy végre itt a tavasz, és nem kell bent savanyodnunk a tévé előtt? Bringázzunk vagy sétáljunk, lépjünk le a városból, vagy csak menjünk ki a Duna-partra, játszunk a barátainkkal, vagy inkább ismerkedjünk új emberekkel, alkossunk valamit a saját örömünkre, vagy csináljunk inkább valami hasznosat másoknak, keressünk egy jó kajáldát vagy igyunk inkább kézműves sört? A bőség zavarában nehéz dönteni, de lehet, hogy nem is kell. A Zöld Utak túráin ugyanis egy napon belül a legeltérőbb mókákra nyílhat lehetőségünk.

Számos más civil kezdeményezés mellett a Zöld Utak is izgalmas kirándulásokat ajánl azoknak, akik akár saját közvetlen környezetükben is szívesen turistáskodnának. A zöld életmód népszerűsítése mellett a kezdeményezés célja, hogy saját lakókörnyezetünk eldugott kincseit, aktív közösségeit is megismerhessük. Kerékpáros és gyalogos, budapesti és vidéki, eltérő profilú túrákat egyaránt kínálnak az érdeklődők számára. Így a középiskolásoktól a nyugdíjasakig egyaránt akadnak résztvevők a kirándulásokon. „Az információk terjesztésénél sokkal hatékonyabb, ha valaki saját élményen keresztül kerül közelebb a zöld életmódhoz” – véli Priksz Gábor, a kezdeményezés vezetője.

A túrák kialakítása során fontos szempont volt, hogy kevéssé ismert helyekre lehessen ellátogatni – például az óbudai gázgyár épületét kívülről sokan megcsodáltuk már, a belépés azonban magánemberként elég nehézkes, illetve a Duna-part számos pontja is rengeteg meglepetést tartogat. A környezeti kincsek mellett az épített környezet megismerése, bemutatása is fontos hangsúlyt kap, csak úgy, mint az eltérő közösségi terek meglátogatása. Ez azért is fontos, mert az utcáról beesve kevesen lépnek kapcsolatba ezekkel a helyszínekkel és közösségekkel, ugyanakkor egy csoportos látogatás alkalmat teremthet a gyümölcsöző ismerkedésnek. A Ciklonómia közösségi kerékpárszervizben a kétkerekű járgányok alternatív javításának egy izgalmas helyszínét, a Szatyorban helyi termékeket ismerhetnek meg a résztvevők, míg máshol a sörfőzéssel, közösségi kertészkedéssel vagy kézművességgel barátkozhatnak. Legutóbb két ételosztó kezdeményezéssel, a Budapest Bike Maffiával és a Food Not Bombs-szal ismerkedhettek meg a túrázók, és segíthettek be az ételek készítésbe. A kirándulások során legtöbbször közös falatozásra is sort kerítenek, amelyeket lehetőség szerint olyan vendéglátóknál ejtenek meg, amelyek Zöld Pont minősítést kaptak. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint főleg helyi termékekből főznek, és elkerülik a túlzott hulladéktermelést működésükben. Ezeket a helyeket a honlapjukon is feltüntetik, így akár saját magunk is ellátogathatunk, ha egy környezetileg felelős ebédre vagy vacsorára szottyanna kedvünk.

A kirándulások sikerességét mutatja, ha a résztvevők egy elsajátított környezetbarát módszert később saját életükben is alkalmazni kezdenek, ha egy megismert közösségi tér aktív tagjává válnak, ha visszatérnek egy másik túrára, vagy egy korábbi kiránduláson megismert helyekre akár már egyedül is visszatérnek. Az is fontos, hogy bár minden kirándulás tematikus, eltérő témákat is érint, így a kerékpártúrán is kaphatunk betekintést a konyhakertek művelésébe, vagy egy városi túra során is alkalmunk lehet kézműveskedni, így minden résztvevő számára új távlatokat, lehetőségeket nyitnak az egyes kirándulások. Persze, mindenkinek más a személyes kedvence. Priksz Gábor legjobban a Duna menti túrákat kedveli; ha jobb idő lesz, már evező kirándulásokat is szerveznek a bringásak mellé. Túravezetők számára havonta szerveznek képzéseket, amelyek során bármely érdeklődő elsajátíthatja a túravezetéshez szükséges alapvető ismereteket, interaktív és kommunikációs eszközöket. Saját túraötlettel jelentkezőket is szívesen várnak, mivel a program állandóan frissül, havonta vannak újabb teszt kirándulások. Az érdeklődők az aktuális túrákról itt találnak bővebb infót >>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://via-viridis.blog.hu/api/trackback/id/tr8011712213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása