HTML

Via viridis - Zöld utakon!

A "Via Viridis" Zöld Út Egyesület céljai, programjai, projektjei és partnerei

Friss topikok

Támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap

 

 

ChatGPA klímaváltozás hatására Magyarországon korábban indul el a tavaszi virágzás, és egyes gombák is meglepő időpontban jelennek meg. Például februárban már lila pereszkét találtak, és március végén, a Római Parti Piacon májusi pereszkét is kínáltak a vásárlóknak.

 

Egy friss kutatás alapján a tavaszi virágok, mint a bodza és a hárs, átlagosan 18 nappal korábban nyílnak, mint a 80-as években. A klímaváltozás miatt a természet biológiai ritmusai módosulnak, amely a 'fenológia' tudományterületének vizsgálati területe.

Az átlaghőmérséklet emelkedése és az enyhe telek hatására a természet egyre korábban ébred. A kutatás szerint az átlagosnál melegebb téli hónapok miatt a virágok hamarabb kezdenek el virágozni, és a rovarok is korábban aktívak lesznek. A klímaváltozás és a korábbi virágzás nem csak a növényekre, hanem a rovarokra is hatással van. A korábban virágzó növények korábban vonzzák a beporzó rovarokat, amelyek a virágokra támaszkodnak táplálkozáshoz és szaporodáshoz.

Magyarország központi helyen fekszik a madár vonulás útvonalán is, így a korábbi virágzás és a rovarok korábbi aktivitása hatással lehet a vándormadarak táplálkozására és szaporodására is.

Az enyhe időjárás miatt idén előbb megkezdődött a pollenallergiások kálváriája is, külön nehézség, hogy egyes fajok virágzása egymásba is csúszik, így még több pollennel találkoznak az arra érzékenyek.

A klímaváltozásra érzékeny gombáinkról további részleteket találhatnak a "Tányérodon az Erdő" című könyvben, vagy a cikkgyűjteményünkben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://via-viridis.blog.hu/api/trackback/id/tr7118382587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása